Boyalar, mimari görünümü ve binanın estetik duruşunu doğrudan etkileyen etmenlerden biridir. İç ve dış cepheler için kullanılan birçok farklı çeşidi bulunur. Renklerin insan ruhuna ve psikolojisine nasıl etki gösterdiği bilindiğinden beri boya rengine, çeşidine ve yapım şekline daha fazla dikkat gösterilmiştir. Ortamda yansıtılmak istenen enerjiye uygun bir boya çeşidinin seçilmesi gereklidir. Günümüzde çok sık kullanılan dış boya çeşitleri; silikonlu dış cephe boyalar, elastik boyalar, akrilik dış cephe boyaları ve grenli boyalar olmak üzere 4 farklı çeşidi bulunur.
Silikonlu dış cephe boyaları yüksek derecede su itme özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde su geçirmez bir yüzey oluşumunu sağlar. Rutubet, nem ve tuza karşı dayanıklı olmasını sağlayan yüksek bir alkali dirence sahiptir. Bu özelliklerine ek olarak güneş ışınlarının yol açtığı deformeyi engeller ve renk değişimini önler. Kullanıcıya uzun süreli bir kullanım garantisi vermesinden dolayı silikon dış cephe boyaları sıklıkla tercih edilir.
Elastik dış cephe boyaları nefes alması gereken yüzeylerde daha sık kullanılır. Dış etmenlere karşı yüzeyi korur. Bu özelliklerinin yanı sıra elastik olmasından ötürü çatlaklara karşı yüksek bir dayanıklılık gösterir.
Akrilik dış cephe boyaları oldukça kolay sürülebilen bir boya çeşididir. Yüksek bir alkali dirence ve kapatıcılık özelliğine sahiptir. Ayrıca hava koşullarına karşı da oldukça dayanıklı bir tutum sergiler.
Grenli dış cephe boyaları yüzeye nefes aldırabilen su bazlı bir boya türüdür. Kendi kendini yıkama özelliğine sahiptir. Bu özelliği suyun doğrudan yüzeye temas etmesini engelleyerek tozun yüzeyde birikmesini sağlar ve temizler.
Dış ya da iç cephe için seçilen boya türü ve renginin yanı sıra boyanın nasıl yapıldığı da oldukça önemlidir. Dikkatsiz yapılan bir boya tek renk görünümünü sağlamaz ve eşit bir renk dağılımı göstermez. Bu nedenle boyama işleminden en iyi verimi almak için öncelikle yüzey analizinin yapılması gerekir. Ardından yüzeye ve kullanıcının ihtiyacına gör