Tel çit arsa ya da bahçe etrafını dışardan ve yabancılardan koruma k amacı ile kullanılan bir yapı malzemesi olarak bilinir. Yalnızca bu sebeplerden ötürü değil aynı zamanda arsayı yabani hayvanlardan korumak ve arsa sınırlarını belirlemek gibi sebeplerden ötürü de kullanılır. Birçok farklı malzemeden üretilebilir. Bunlardan en sık kullanılanı galvanizli telden üretilen tel çitlerdir. Bu tür çitler çelik olarak üretilen tellerin galvaniz maddesi ile kaplanması sonucu oluşur. Bahsi geçen kaplama işlemi iki farklı yöntem ile yapılabilir. Bunlar:
şeklinde sıralanabilir. Kullanıcının tel çitlerden beklediği özelliğe göre kaplama yöntemi seçilebilir. Eğer kullanıcı uzun ömürlü bir kullanım talep ediyorsa sıcak daldırma yöntemi önerilmektedir. Bunun temel sebebi bu yöntemin elektroliz yöntemi ile galvaniz kaplama işlemine göre çok daha uzun ömürlü bir kullanım sağlamasıdır.
Tel çit montajı yapabilmek için öncelikle montaj yapılacak yerin belirlenmesi gerekir. Belirlenen bu alana göre çitin kalınlığına ve boyuna karar verilmelidir. Tel çitler boyutlarına göre 3 temel kategoriye ayrılır. Bunlar; 2 mm, 2.20 mm ve 2.50 mm olarak bilinir. Her bir çit arasında bulunan mesafe de 5, 6 ve 7 cm olarak ayarlanabilir. Çitlerin kalınlığı ve aralarında yer alması planlanan mesafeye göre çit montajında farklılar görünebilir. Örneğin arsa sınırlarını belirlemek için çit kullanılmak isteniyorsa teller arası mesafe geniş tutulmalı ve ince çitler kullanılarak montaj işlemi yapılmalıdır.
Montaj işlemi için ilk olarak çit direkleri sabitlenmelidir. Aksi takdirde çitler dayanıksız olur ve koruma işlemini yerine getiremez. Bu noktada çit direkleri arasında yer alan mesafe oldukça önemlidir. Mesafenin en az 2, en çok ise 3 metre olması gereklidir. Eğer aralıklar 2 metreden daha az olursa normalden çok daha fazla direk kullanılması gerekebilir. Bu tür bir durum da maliyetin artmasına neden olur ve kullanıcılara bir dezavantaj gibi görünür. Tam tersine 3 metreden daha fazla aralıklar ile montaj yapılır ise teller sallanır ve dayanıksız bir hal alabilir. Aralarda olması gereken mesafe belirlendikten sonra ip ile bir hizalama işlemi yapılır. Bu işlem sayesinde çitler aynı düzlemde işaretlenmiş olur. Bu işlemden sonra eğer çitlerin toprağa çakılması gerekiyorsa çakma işleminin yapılacağı noktalar da belirlenmelidir.
Çit gergi telleri montajın devamı için kullanılan elementlerden biridir. Bu malzeme monte edilen çit direklerinin arasına üçlü şeritler halinde gerilir. Şeritler üst, orta ve alt şeklinde hizalanır. Tellerin sağlam olması için en az 2.5 mm kalınlığında olması gerekir. Tellerin gerdirilmesi için özel gerdirme aparatları ya da gergi makinesi kullanılabilir. Bunlara ek olarak elle germe işlemi yapmak da mümkündür.